Singas Project - I Can Fly (History Of Flight)

Singas Project 2017: 2 album, 22 track, 21 közreműködő és egy Twin Peaks-parafrázis

A 2005-ben alakult Singas Project első, Yo Life című nagylemezét 2007-ben adta ki, számaik könnyedén és gyorsan felkerültek az easy listening válogatáslemezekre, műfaji határokat összevonó és átlépő megszólalásuk, színpadi energiájuk és a szabadság belső útjait felkutató, szabadságra provokáló filozófiájuk a 2000-es évek végének sokat koncertező, sok hazai és külföldi fesztivál közönségének meglepetést szerző zenekarává tették őket. A Singas Project első nagy korszakának lezárulta után a két alapító, Szabó Kornél Dénes basszusgitáros-bőgős és Csernák Zoltán Samu billentyűs részben közös zenei vándorútra indult, amely Olaszországon és Törökországon át egészen Indiáig vezetett, megannyi tervezett és alkalmi koncerten keresztül tágítva a Singas horizontját, új érintésekkel, barátságokkal, zenészekkel, felfedezésekkel és műfajok megismerésével vezérelve őket.

A szerzőpáros 2017-re két, egymáshoz tartalmilag jól kapcsolódó albummal bontja ismét a korábbiaknál is nagyobb fesztávolságú szárnyait. A nu jazz-es, lounge-os Last Candy című lemez „az elválásról, egy korszak tudatos elemzéséről és annak határozott lezárásáról szól. A dalok az ember e fontos periódusában átélt érzelmeinek megkomponált lenyomatai. Az utolsó mindenből, ami eddig gúzsba kötött és ellehetetlenítette mélyen dédelgetett céljaink kibontakozását.” – foglalja össze Csernák Zoltán Samu billentyűs a Last Candy lényegét. Az akusztikus, tiszta jazz megszólalású I Can Fly című album ott kezdődik, ahol a Last Candy véget ér. „Az elválást, elengedést a tiszta űr, a békés semmi állapota követi, amelyből erőt merítve megújult energiákkal felvértezve elindulsz, hogy megvalósítsd céljaidat. Teszed a dolgod, ami végtelen erőt és lelkesedést kölcsönöz, megérzed a Flow-t és megfogalmazod magadnak: mindenki képes repülni, én is.” – mutat szárnyaikra a billentyűs, de tudjuk, hogy most is, mint a Singas zenéjében kezdettől fogva, a szabadságról van szó.

A távolodó partokat fürkésző Last Candy, felszólít bennünket a halott szavak elégetésére (Dead Words). Sanjeev Korti szitár mesterrel és Tengler Napherceg Gergely slammerrel keveredünk bele a medúzák táncába (Jellyfish). Egy dadaista popdal (Colour from Mars) parafrazálja a Twin Peaks-et, és több énekesnő mellett (Fülöp Eper Flóra, Szorre Szandra, Franczia Yvette, Neumayer Petra és Nagy Noémi) felbukkan közreműködőként az egyetlen nyilvános fellépés után visszavonult délvidéki repper, Martin Trapp is.

A markáns zongora-nagybőgő jelenlétre épülő I Can Fly című albumon bedolgozik Porteleki Áron dobos, a nyitó dalban (Don’t Say) Szabó Kornél Dénes lányát, Szabó Janát, a vonósnégyesre épülő kortárs kamaradarabban (On the Sofa) a drámai szoprán Nemes-Horváth Orsolya operaénekest hallhatjuk énekelni.

A lemez záró darabja, a Sonnenschein című német-jiddis nyelven írt szerzemény egy korábbi Singas dal időszerű újragondolása.

A Singas Project két albummal nyitott új fejezete nem okoz meglepetést mindazoknak, akik a valódi meglepetésekre számítottak Szabó Kornél Dénestől és Csernák Zoltán Samutól.

http://singasproject.com/

Cat.No.: 
MNDG030

VÁSÁRLÁS