Másfél - Mese (Remastered)

A Másfél a ’90-es évek egyik legfontosabb és legkedveltebb magyar underground bandája volt. Két évtizedet végigzenéltek, készítettek koncertalbumot a Tilos az Á-ban és az A38 Hajón, gyakran léptek fel acid-partykon, de Franciaországtól Oroszországig sokfelé játszottak külföldön is. Zenéjük alapvetően alternatív rock, eleinte sok jazz, post punk és funk, később még több elektronikus hatással. Instrumentális zenével könnyebb lehetett meghódítani a külföldi színpadokat, mint magyarul próbálkozva, viszont egyáltalán nem jellemző hogy valaki a Sziget fesztivál nagyszínpadáig jut ilyesmivel, nekik ez is sikerült. Történetük során végig kísérleteztek, egyre több zenei hatást építettek be, sokszor léptek fel quadro-ban, a terem négy sarkába telepített színpadokon, a ’90-es évek közepén pedig a csellót is csatasorba állították, ami aztán tényleg kipörgette az unikum-mérőt.

Mindezek ellenére mára eljutottunk odáig, hogy a lemezeiket nem könnyű beszerezni, ezen túl pedig az eredeti felvételek minőségével maga a zenekar sem teljesen elégedett. A helyzet megoldásaként az összes lemezt kiadja a Mana Mana Records remasterelt formában. Ez hosszú és fáradságos munka, de ha a végére érünk (terveink szerint még idén), némi lazításként kiadunk egy vinyl válogatást is a legjobb Másfél számokból.

Időrendben haladva az 1993-as, Mese című bemutatkozó anyaggal kezdjük a sorozatot. Ezt a felvételt a Schönherz kollégium stúdiójában készítették, majd magánkiadásban és csak kazettán jelentették meg, így valószínűleg ez a zenekar legkevésbé közkézen forgó hanghordozója. Basszusgitáron Hegedűs János, a doboknál Kalocsai Tamás, a gitárnál Barnabás, szaxofonon pedig Lukács Levente hallható. A jellegzetes repetitív, de éles váltásokkal operáló játékmód itt már kialakult. A pszichedélia is jelen van, a címadó dal, vagy a laza 9 perc hosszú Rét elég meggyőző, de a későbbiekben ezt a vonalat még jobban erősítik. A Mese időkapszuláját elcsócsálva garantáltan visszarepülünk a kilencvenes évek szépreményű kezdeteihez.

Az anyag újramaszterelését az NKA támogatta.
NKA logo

Sajtó: 
ÚJRAKIADÁS! MÁSFÉL: MESE + KÍNAI NÁTHA (recorder.blog.hu)

Cat.No.: 
MNDG035

VÁSÁRLÁS